ciagi arytmetyczne
qwerty: a) szukany wyraz pierwszy i r ciagu arytmetycznego
a2 + a5 = 8 i a3 + a7 = 17
b) obicz wyraz pietnasty ciagu aryt. gdy
a11 + a19 = 80
5 lut 19:40
Eve:
a1+r+a1+4r=8
a1+2r+a1+6r=17
5 lut 19:42
qwerty: wszystko pieknie wyszlo, dzieki. a drugi przykład?
5 lut 19:56
pigor: ..., w ciągu (a
n) arytmetycznym 2a
n= a
n−1+a
n+1,
a ogólnie możesz zastąpić liczbę 1 liczbą k i masz :
b)
2a15=a
15−4+a
15+4=
a11+a19= 80 ⇒
a15= 40 . ...
5 lut 19:58
5 lut 19:58
qwerty: ahh zapomnialam w ogole o tych wzorach na sasiednie wyrazy. dzieki
5 lut 20:03