matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Lukas:
sin(πx)
lim
x−3
x→3 Nie używając Hospitala ?
5 lut 19:37
pigor:
..., widzę to tak :
sin(πx)
sin(3π−πx)
lim
x→3
= lim
x→3
=
x−3
x−3
sin(π(3−x))
sin(π(3−x))
= lim
x→3
= lim
x→3
(−π)*
=
−π
−(3−x)
π(3−x)
5 lut 20:20