matematykaszkolna.pl
Pytanie macierze Neko: Niech A będzie macierza wymiaru 3 x 5 Wtedy a) Rząd macierzy A jest liczbą całkowitą nieujemną mniejsza niż 3 b) Rząd macierzy A jest równy rzedowi macierzy AT c)A nie posiada macierzy odwrotnej c) bym odrzucił bo nie jest kwadratowa, myśle pomiędzy a i b Podejrzewam że b) bo macierz ta może mieć rząd 3, co dyskwalifikuje a) ktoś mi moze wyjaśnić?
5 lut 18:52
Neko: j/w
5 lut 19:08
Gray: Jakie jest pytanie? Masz wybrać złe czy dobre? Dobre to: b) (ogólnie znany fakt), c) (skoro nie jest kwadratowa to się nie odwróci).
5 lut 19:12
5-latek: A czemu odrzucono c?
5 lut 19:17
Neko: Ok to tak jak podejrzewałem jest b. Czemu odrzucono c? napisałem wyraźnie jeszcze jedno pytanko Założmy ze macierz A ∊ M4x6 jest macierzą podstawową pewnego układu równań a) Jeżeli rząd A = 4 to układ równań jest nieoznaczony b) Jeżeli rząd A = 3 to układ jest sprzeczny c) układ ten jest sprzeczny lub nieoznaczony Hmm rozumiem że rząd maksymalny to 4, wtedy układ byłby liniowo niezalezny czyli nieoznaczony tak? Tylko nie wiem co z tą 3, objaśni mi to ktoś pokrótce?
5 lut 19:27
5-latek: To jeszce raz przeczytaj polecenie i zastanow sie dobrze czy nalezy odrzucic c)
5 lut 19:32
Neko: na "mój poziom" nie znam opcji odwracania macierzy nie kwadratowej wiec nie odrzucam, Moze błędnie? nie znam sie to pytam
5 lut 19:38
5-latek: dlatego ja bym zostawil odpowiedz c) bo macierz 3x5 nie posiada macierzy odwotnej
5 lut 19:43
Neko: Aha czy pytanie dla idiotów na prostą logikę okayyy.... a coś z 2 pytankiem? jakaś wskazówka, punkt zaczepienia? jak to rozumować
5 lut 19:47
Gray: Rząd macierzy A nie wystarcza, aby stwierdzić, czy układ jest sprzeczny.
5 lut 19:56
Neko: Czyli odpowiedź A okay
5 lut 20:44
Gray: a) też nie.
5 lut 21:29