rozwaiz uklad rownan
qwerty: rozwiaz układ równan
2|x| + 4y = −2
x + y = 1
5 lut 18:24
5-latek: Wyznacz albo x albo y z drugiego rownania i podsatw do pierwszego
5 lut 18:27
qwerty: wyszlo mi 2|x| − 4x = −6
co dalej
5 lut 18:31
pigor: ..., no to dalej np. tak:
... ⇔ 2|x|= 4x−6 /:2 ⇔ |x|= 2x−3 i 2x−3 ≥0 ⇔
⇔ (x= −2x+3 v x= 2x−3) i
x >32 ⇒ (3x=3 v x=3) ⇔
⇔ x=1 <
32 v x=3 ⇒
x= 3 , to 3+y=1 ⇒
y= −2 ,
zatem
(x,y)= (3,−2) − szukane rozwiązanie danego układu . ...
5 lut 18:40
qwerty: dziekuje za pomoc
5 lut 18:42