matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
Siwy:
∫x/(x−2)
5 lut 18:23
Eve:
x−2=t, dx=dt, x=t+2
t+2
∫
dt= rozbijasz na 2 całki
t
5 lut 18:28
bezendu:
x
2
dx
∫
dx=∫(1−
)dx=∫dx−2∫
=x+ln|x−2|+C
x−2
x−2
x−2
I
1
=∫dx=x+C
dx
dt
I
2
=∫
|t=x−2 dt=dx|=∫
=ln|t|+C=ln|x−2|+C
x−2
t
5 lut 18:31