Dziedzina logarytm+pierwiastek+arcsin/arccos
Marek: Bardzo proszę o pomoc.
| | log4√(5x+4) | |
1)f(x)== |
| |
| | arccos(3x−2) | |
| | √log3(3x+2) | |
2)f(x)= |
| |
| | arcsin(2x−1) | |
5 lut 18:21
Eve:
a) 5x+4>0 i arccos(3x+2)≠0
b) log≥0 i 3x+2>0 i arcsin(2x−1)≠0
5 lut 18:25
Marek: No tak... Do tego doszedłem, jednak nie potrafię policzyć tych równań z arcusami. Przepraszam
że od razu nie napisałem z czym konkretnie mam problem.
5 lut 18:31
Eve:
arccos(3x+2)=0 jesli 3x+2=cos0
5 lut 18:33
Marek: a) Df=(
−45,
−13)∪(
−13;+nieskończoność)

?
5 lut 18:40
Eve: tak
5 lut 18:43
Marek: b) Df=(
−23,
12)∪(
12,+nieskończoność)
5 lut 18:46
Eve: tak
5 lut 19:33
Marek: Dzięki wielkie, ale mam jeszcze jedno pytanie. Nie powinno się uwzględnić przy obliczaniu
dziedziny,że :
1) −1≤3
x−2≤1
2) −1≤2
x−1≤1
5 lut 19:48