nierówność
patkiii: Rozwiąż nierówność:
(x2+8x+16)x−3≤1
Ja to zaczęłam tak:
(x+4)2(x−3)≤1
(x+4)2x−6≤(x+4)0
5 lut 18:18
SiA: też trochę tego nie rozumiem no ale jest to nie typowe zadanie gdzie trzeba rozważyć wiele
przypadków właśnie trzeba to tak zapisać
(x2+8x+16)x−3≤(x2+8x+16)0
1) założenie że x2+8x+16 ≠0 ⇒x≠−4
2) mamy tu do czynienia z f.wykładniczą wiemy że jest ona zawsze większa od zera. Jej wykres
różni się może byc rosnący lub malejący np. dla y=32 jest on rosnący a dla y=1/32 jest
malejący czyli zależy to od tego czy jeżeli y=ab , a>1(f.rosnąca) czy a∊(0,1)(f.malejąca) a
więc pierwszy przypadek to
x2+8x+16>1 i x−3≤0 ( znak taki sam bo jeżeli a>1 to nie zmieniamy znaku)
3) x2+8x+16∊(0,1) i x−3≥0 ( zmieniamy znak bo a∊(0,1)
4)x2+8x+16=1
5)x2+8x+16=−1
5 lut 18:34
pigor: ..., no to np. tak :
(x2+8x+16)x−3 ≤ 1 ⇒ (x+4)
2(x−3) ≤ 1 ⇔
⇔ x+4=1 v (x+4≠0 i log(x+4)
2(x−3) ≤ log1) ⇔
⇔ (*)
x= −3 v (**)
x≠ −4 i 2(x−3)log|x+4| ≤ 0) ⇒
⇒ (x−3 ≥0 i log|x+4| ≤ 0) v (x−3≤ 0 i log|x+4| ≥0) ⇔
⇔ (x ≥3 i |x+4| ≤ 1) v (x≤ 3 i |x+4| ≥ 1) ⇔
⇔ (x ≥3 i −1≤ x+4 ≤ 1) v (x≤ 3 i (x+4≤ −1 v x+4 ≥ 1)) ⇔
⇔ (x ≥3 i −5≤ x ≤ −3)
v (x≤ 3 i x≤ −5)
v (x≤ 3 i x ≥ −3) ⇔
⇔
x ∊ ∅ v
x ≤ −5 v
−3≤ x ≤ 3,.stąd i z (*), (**) ⇔
⇔
x∊( −∞;−5 > U < −3 ;3 > − szukany
zbiór rozwiązań . ...
5 lut 19:14
PW: @SiA − to nie jest funkcja wykładnicza.
5 lut 19:44