qwert: Znajdź wspólczynniki b i c wiedząc, że wielomian W(x) = x3 + bx2 + cx + 6 jest
podzielny przez wielomian P(x) = (x-2)(x-3)
Proszę o podpowiedź
20 paź 21:18
Mycha: jezeli jest podzielny przez wielomian P(x), tzn ze jest podzielny przez (x-2) i przez
(x-3) a co znaczy ze pierwiastkami wielomianu W(x) sa x=2 i x=3, wiec W(2)=0 i W(3)=0
W(2)=8+4b+2c+6=14+4b+2c=0
W(3)=27+9b+3c+6=33+9b+3c=0
14+4b+2c=0
33+9b+3c=0
7+2b+c=0
11+3b+c=0
7+2b+c=0
-11-3b-c=0
-4-b=0
b=-4
c=-7-2b=-7+8=1
b= -4
c= 1
20 paź 21:23
qwert: ah no tak, przeciez z postaci iloczynowej mozemy odczytać pierwiastki..
20 paź 21:27