walec
SiA: Ciekawe zadanie ; Mleko o objętości Vo należy wlać do naczynia w kształcie walca i przykryć
pokrywą kołową . Wyznacz taki promień podstawy, aby na wykonanie naczynia zużyć jak najmniej
materiału
5 lut 17:49
Saris: Optymalizacja. Pochodne. Ekstrema

.
5 lut 17:53
Ada: r,h>0
| | 2Vo | |
P = 2πrh + 2πr2 = |
| +2πr2 − ma mieć minimum: |
| | r | |
−V
o+πr
3=0
5 lut 17:56
SiA: | | Vo | |
Dziękuje ślicznie  tylko czy nie powinno być r 3= |
| ? i mam pytanie czy to koniec |
| | 2π | |
zadania ? nie powinno się zbadać monotoniczności czyli P' >0 i P'<0 i naszkicować wykresu ?
5 lut 18:17