metoda macierzowa
oa: mam uklad rownan:
wszystko ladnie sobie wyliczam metoda macierzowa i w kluczowym momencie nie wiem jak dalej
postapic, a mianowicie musze znalezc wektor wlasny dla λ=i, wiec zapisuje:
|−i 1| * |m|=|0|
|−1 −i| |n| |0|
i jak z tego zrobic wektor wlasny? przegladalam juz pare stron internetowych, ogladalam
etrapeza, a jak przychodzi do przykladow z zajec to jest masakra

prosze o podpowiedz
5 lut 17:37
Eve: wymnóż macierz przez wektor
5 lut 18:31
oa:
tyle tez wiem tylko co dalej z tym zrobic?
5 lut 18:41
oa: ?
5 lut 20:25
Eve:
n=im
−m−i(im)=0
wyznacz m
5 lut 20:26
oa: −m−i
2m=−m−(−1)m=−m+m=0
0=0
bo i to liczba zespolona wiec i
2=−1 i tu mi sie to psuje
5 lut 20:34
Eve:
aha, to mamy jescze takie wyjście
n−im=0
m+in=0, w tym − przed nawias i podzieliłam przez −1
yeraz te liczby powinny być równe, tak, bo po prawej mamy 0
5 lut 20:40
Eve: czyli wektor własny to [i,i]
5 lut 20:44
Eve: ale skonsultuj to z kimś
5 lut 20:45
oa: ok, dzieki
5 lut 20:49