GRANICE
77777: Oblicz granicę ciągu a
n :
a)
b)
| | 1−2+3−4+...+(2n−1)−2n | |
an= |
| |
| | n+4 | |
Proszę o dokładne wyjaśnienie tego jak się to robi. Z góry dziękuję za pomoc.
5 lut 17:29
77777: @EIDT
5 lut 17:55
Saris: Ja bym ci mógł pomoć, ale zapomiałem jak się liczy ilość wyrazów w ciągu arytmetycznym

.
5 lut 17:56
Saris: dobra już pamiętam
5 lut 17:58
5 lut 18:00
Saris: | | 1+2n | |
a) Licznik to ciąg arytmetyczny o 2n wyrazach. więc S= |
| *2n=2n2+1 |
| | 2 | |
| | 2n2+n | |
zatem lim n→∞ |
| =2 |
| | n2+1 | |
b) Masz dwa w liczniku dwa różne ciąg arytmetyczne: 1+3+...+2n−1 oraz −(2+4+...+2n). Policz ich
sumy, dodaj i już będzie mieć podobną sytuację jak wyżej.
5 lut 18:08