indukcja matematyczna
Ankaa: Udowodnić indukcyjnie
(∀n∊ℕ\{0})
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| = 1− |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| |
| n+1 | | n+2 | | 2n | | 2 | | 3 | | 4 | | 2n−1 | | 2n | |
Doszłam do takiego momentu
| | 2n(2n+2) − (2n−1)(2n+1) +2n(2n−1) | |
L = |
| |
| | 2n(2n−1)(2n+2) | |
i dalej mi nie chce wyjść. Pomoże ktoś ?
PW: Zał. indukcyjne:wzór jest prawdziwy dla n=k
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + ... + |
| = 1 − |
| + |
| − |
| + ... − |
| |
| | k+1 | | k+2 | | 2k | | 2 | | 3 | | 4 | | 2k | |
Teza indukcyjna: wzór jest prawdziwy dla n = k+1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| = 1 − |
| +...+ |
| − |
| |
| (k+1)+1 | | (k+1)+2 | | 2(k+1) | | 2 | | 2(k+1)−1 | | 2(k+1) | |
Dowód:
Dla n=k+1 lewa strona jest równa
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| + |
| + |
| |
| (k+1)+1 | | (k+1)+2 | | 2k | | 2(k+1)−1 | | 2(k+1) | |
Trzeba dobrze zrozumieć co się dzieje po lewej stronie: sumujemy wszystko to co było po lewej
dla n=k
oprócz pierwszego składnika plus
dwa dodatkowe. Lewa strona jest równa na
mocy założenia indukcyjnego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| + |
| − |
| + ... − |
| ) − |
| + |
| + |
| . |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 2k | | k+1 | | 2(k+1)−1 | | 2(k+1) | |
Teraz trzeba powalczyć, żeby pokazać, że trzy ostatnie skladniki dają to co by się chciało, to
znaczy
(co jest oczywiste − wynika ze zwykłego odejmowania ułamków).