Zbadać monotoniczność
Marcin: Zbadać monotoniczność i znaleźć ekstrema funkcji.
Proszę o pomoc. Dobrze rozumiem, że trzeba zacząć od policzenia pochodnej? Czyli:
| | 4 | |
f'(x) = 1 − |
| (prawidłowo ją w ogóle policzyłem?) |
| | x2 | |
5 lut 17:16
Saris: 1. Dziedzina
2. Pochodna
3. Sprawdzić gdzie pochodna się zeruje (ekstremum) gdzie jest dodatnia (rośnie) gdzie ujemna
(maleje).
5 lut 17:21
Marcin: 1. Dziedzina − czyli wychodzi "x" należy R / {0} ?
2. Pochodna − tak jak napisałem wyżej (prosiłbym potwierdzić, czy dobrze ją policzyłem, jeżeli
nie, to prosze o wskazanie błędu)
5 lut 17:55
john2: Tak i tak.
5 lut 18:02
Marcin:

Idąc dalej:
otrzymaną pochodną przyrównuję do 0. Wychodzi mi, że "x=2" lub "x=−2"
Następnie szkicuję wykres:
Funkcja rośnie: x należy (−2;2)
Funkcja maleje: x należy od (− nieskończności; 2) ; (2; + nieskończoności)
Zgadza się?
5 lut 18:42
john2: dlaczego Twoja parabola ma ramiona w dół skierowane?
5 lut 18:46
Marcin: Fakt, powinny być skierowane do góry.
Czyli będzie
rośnie: : x należy od (− nieskończności; − 2) ; (2; + nieskończoności)
maleje: x należy od (−2;2)
5 lut 19:01
john2: Nie uwzględniłeś dziedziny jeszcze.
5 lut 19:25
Marcin: To znaczy? W którym momencie mam ją uwzględnić?
Przepraszam za nieco banalne pytania, ale dawno nie robiłem tego typu zadań i trochę się gubię.
5 lut 19:27
john2: napisałeś, że funkcja maleje w przedziale (−2,2), co nie jest prawdą, bo w x = 0 nie ma
funkcji, więc nie może tam maleć,
funkcja maleje w przedziale (−2,0)u(0,2)
5 lut 19:30