funckje cyklometryczne
kwiatek: moge prosic o podpowiedz
kwiatek: FUNKCJE CYKLOMETRYCZNE
cos ( 2arcctg(2x))= 1/2
Bardzo prosze o podpowiedz , jak to zaczac
5 lut 17:11
Eve:
cost=1/2⇒t=?
5 lut 17:14
kwiatek: czy dobrze rozumiem ,ze za t podstawiam 2arcctg(2x) ?
5 lut 17:15
Eve: tak
5 lut 17:16
kwiatek: czyli :
cos t=1/2
t= π/3
2arcctg 2x=π/3 :2
arcctg 2x = π/6 / *ctg
2x=
√3
5 lut 17:20
kwiatek: a trzeba tu wyznaczac dziedzine?
5 lut 17:22
kwiatek: chyba nie , bo jest cos ,a nie arccos , tak ?
5 lut 17:23
Eve: oczywiście, że trzeba
5 lut 17:24
kwiatek: a to nie jest x ∊ R ?
5 lut 17:25
Eve: zawsze warto, zadanie dobrze masz rozwiązane
5 lut 17:26
Eve: sprawdziłaś, więc jest
5 lut 17:26
kwiatek: dziękuję bardzo za pomoc
5 lut 17:26
Eve:
5 lut 17:30