dziwny wielomianek
LOFEK: Nie potrafie rozszamać tego zadania z wilomiankó, pomożecie?
Jest sobie wilomian: P(x)=(x−m
2)(x+4m−1)(x+2m)
a) podaj pierwiastki wielomianu
b)wyznacz m tak, aby suma pierwiastkow byla najmniejsza. Wyznacz najmniejszą sumę.
Zaczeło się tak:
a)
x
1 = m
2
x
2 = −4m+1
x
3 = −2m
b) m
2−4m+1−2m=m
2−6m+1
i teraz licze 1 wspoldzedna wierzcholka
p= 3
Czyli dla m=3

?
5 lut 16:58
LOFEK: pomoze ktoś?
5 lut 18:27
pigor: ... , bardzo ładnie , no to dalej np. tak:
jeśli s(m)= m
2−6m+1 ⇒ s(3)= 9−18+1=
−8 − szukana najmniejsza suma .
5 lut 18:32
LOFEK: Super ! dziękuję !
5 lut 18:38