wielomian
Blue: Mógłby ktoś mi powiedzieć, jaki tutaj będzie pierwiastek


Bo jakoś nie mogę na to wpaść xd
2x
3 +3x
2+6x+2 = 0
5 lut 16:43
Saizou : nie chcesz znać tego pierwiastka xd
5 lut 16:45
Blue: dlaczego?
5 lut 16:49
Saizou :
bo on jest niefajny, jedynym rozwiązaniem rzeczywistym jest
| | 1 | | 3 | |
x=− |
| (1+ |
| −3√1+2√7) |
| | 2 | | 3√1+2√7 | |
może współczynniki źle przepisałaś
5 lut 16:51
Blue: Nie, dobrze wszystko przepisałam

A możesz powiedzieć jak to tego doszedłeś, a może raczej
ogólnie jak wyznaczyć ilość pierwiastków tego wielomianu?
5 lut 16:58
Blue: Czy wystarczy po prostu obliczyć pochodną, i na podstawie tego, że funkcja jest rosnąca dla x∊R
stwierdzamy, że jest jeden?
5 lut 16:59
Saizou :
jest metoda, ale jak nie znasz liczb zespolonych to nie ma sensu uczyć się jej, nazywa się ona
wzorami Cardano
5 lut 16:59
Mila:
Blue, pisz treść zadania, co innego oznacza rozwiązać równanie a co innego , gdy pytają o
liczbę rozwiązań.
2x3 +3x2+6x+2 = 0
W(x)=2x3 +3x2+6x+2
w'(x)=6x2+6x+6
Δ=36−4*36<0⇔W(x) jest funkcją rosnącą
Dalej sama, bo nie znam treści, domyślam się tylko o co chodzi.
5 lut 17:09
Blue: Tak też myślałam, dzięki
5 lut 18:46