pomocy
Zenek: Wielomian P(x)=(x−2)(x−m−5)(x−3m−20)
Podać pierwiastki wielomiany i wyznaczyc takie m aby wielomian mial dokladnie 2 pierwiastki
5 lut 16:34
Eve:
x1=2, x2=m+5, x3=3m+20
aby były tylko 2 to m+5=3m+20 i x2≠2
5 lut 16:37
Mila:
x1=2
x2=m+5
x3=3m+20
1) x1=x2⇔
m+5=2⇔m=−3 wtedy
x1=2
x2=x1=2
x3=3*(−3)+20=11
lub
2)x1=x3⇔
3m+20=2
3m=−18
m=−6 wtedy:
x1=2
x2=−1
x3=x1=2
3) x2=x3≠2
m+5=3m+20
dokończ
5 lut 16:40
Zenek: czyli pierwiastkami wielomian są
x=2
x=m+5
x=3m+20
a zeby wielomian miał dokladnie 2 pierwiastki to przyrównuje m+5=3m+20 i
5 lut 16:42
Zenek: aa ok, dzieki !
5 lut 16:42