Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej
Pooc: 1.Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej l, a okrąg o środku w punkcie S jest
styczny do prostej k. Oblicz promienie tych okręgów oraz
odległość między ich środkami. określ
wzajemne położenie tych okręgów.
a) l:x=1 , O(−1,4), k:x=3, S(1,4)
5 lut 16:28
Eve: jaka jest odległość O od x=1?
5 lut 16:29
Pooc: |OS|= (1+1)2 + (4−4)2 pod pierwiastkiem = 2
co dalej? ;c
5 lut 16:38
Eve: samo się tu nic nie zrobi, to nie forum przyszłości
5 lut 16:38
Eve: pytałam o odległość środka O i proste x=1
5 lut 16:39
Pooc: A ja nie mam pojęcia, więc pewnie odpowiem za milion lat. Może małe naprowadzenie co obliczyć?
5 lut 16:40
Eve: x=1 jest równoległa do Oy, a x środka to −1, jak daleko jest od −1 do 1?
5 lut 16:42
Eve:
5 lut 16:43
5-latek:

czyli r=ile ?
Teraz ty narysuj dla prostej k
5 lut 16:49
5-latek: Pytania
Co to oznacza ze okrag jest styczny do prostej?
Co oznacza zapis np O(−1,4) ?
Najpierw odpowiedzi na te pytania
5 lut 16:56
Pooc: Ma jeden punkt wspólny z tym okręgiem
Jest to środek okręgu, dwa promienie wyszły r=2 i się przecinają okregi
Dziękuje i pozdrawiam
5 lut 17:01
Eve: ot co, grunt to rysować, rysować, rysować
5 lut 17:12
Pomocy: Podaj przykład funkcji nieciągłej, która jest lewostronnie ciągła. Odpowiedź uzasadnij
Help!
5 lut 17:15