Rozłóż na czynniki wielomiany,wyłączając wspólny czynnik poza nawias:
Anna: Rozłóż na czynniki wielomiany,wyłączając wspólny czynnik poza nawias:
a) W(X)=x3+2x2
b)w(x)=1,2x4+0,6x2
c)W(x)=6x3−54x2+18x
proszę o pomoc w wyliczaniu tego typu zadania
5 lut 15:58
Eve:
a) x2
b) 0,6x2
c) 6x
5 lut 15:59
Anna: dzięki za odp ale chciałabym sie dowiedzieć jak to sie rozwiązuje
5 lut 16:06
Eve:
x3 jesli podzielisz przez x2 to co dostaniesz?
5 lut 16:07
Anna: x
5 lut 16:10
Eve: dobrze, teraz 2x2 dzielisz przez x2
5 lut 16:11
Anna: sama 2
5 lut 16:12
Eve: teraz to poskładaj
5 lut 16:12
Anna: x+2
5 lut 16:14
Eve: to w nawiasie, a przed nim x2
5 lut 16:15
Anna: x(x2+2x)
5 lut 16:16
Anna: wtedy jest x3 +2x2
5 lut 16:16
Eve: to nie jest rozłożone do końca, zapisz tak jak napisałam w poprzednim poście
5 lut 16:18
Anna: x(x2+2x)=(x+2) (x−2) ?
5 lut 16:19
Eve: nie wolno tak, to nieprawda, czemu kombinujesz?
zapisz tak jak to zrobiłysmy
5 lut 16:21
Anna: x(x2+2x)=x2(x+2)
5 lut 16:23
5-latek: Witaj
Eve 
Pozdrawiam
To co napisane w poscie 16:19 to jest bzdura
Po lewej masz x
3 a po prawej (sama sprawdz
5 lut 16:23
Eve: od razu wyciągasz najniższą potęgę, nie rób tego na piechotę
witaj 5−latku
5 lut 16:24
Anna: x3+2x2=x(x2+2)=x2(x+2)
5 lut 16:27
Eve: środek wyrzuć i nawet tak nie pisz
5 lut 16:28
Anna: to pokaż jak ty to zapisujesz
5 lut 16:28
Eve: x3+2x2=x2(x+2)
5 lut 16:30
Hajtowy:
a) W(x) = x
3+2x
2 ⇔ x
2(x+2) i tyle!

Zrób (b) i (c) sama
5 lut 16:31
Anna: czyli zabieram najwięcej x przed nawias,zostawiając tą reszte w nawiasach?
5 lut 16:31
Eve: tak, z tym, że x w najniższej potędze jaka jest w wielomianie
5 lut 16:32
Anna: ta i tyle

dla mnie to nie jest takie oczywiste
5 lut 16:32
Eve: rób nastepne w ten sam sposób
5 lut 16:33
Anna: x2(1,2x2+0,6) i tak pewnie źle
5 lut 16:35
Eve: dobrze, ale jeszcze liczba, wspólny dzielnik 1,2 i 0,6
5 lut 16:38
Anna: to mam podzielić przez 0,6?
5 lut 16:40
Eve: tak
5 lut 16:45
Anna: 0,6x2(0,6x2+1)
5 lut 16:47
Anna: kurde jescze raz
5 lut 16:48
Eve: 
spokojnie
5 lut 16:51
Anna: ty to rozumiesz w 100% to masz dobrze
5 lut 16:52
Eve: tez zrozumiesz
5 lut 16:53
Anna: x2(2x2+0,6)
5 lut 16:55
Anna: można pewnie inaczej to zapisać ale tak jest chyba dobrze
5 lut 16:57
5-latek: po wymnozeniu tego nawiasu dostaniesz 2x4+0,6x2 a masz miec 1,2x4+0,6x2
5 lut 16:58
Eve: przeciez wyciągnęłaś 0,6x2
5 lut 16:59
Anna: 0,6x2(1+2x2)
5 lut 17:02
Anna: i?
5 lut 17:04
5-latek: 
tylko zapisz to tak 0,6x
2(2x
2+1)
5 lut 17:06
Anna: a tak jak ja zapisałam jest źle?
5 lut 17:07
5-latek: Akuratnie w tym przykladzie jest dobrze bo mamy dodawanie a dodawanie jest przemiemienne
czyli a+b=b+a
5 lut 17:12
Eve: Aniu, dlaczego sobie życie utrudniasz?
5 lut 17:12
Pomocy: Podaj przykład funkcji nieciągłej, która jest lewostronnie ciągła. Odpowiedź uzasadni
Ktoś pomoże?
5 lut 17:14
Anna: niewiem poprostu od czego zacząć
5 lut 17:15
5-latek: Zaloz nowy temat (teraz studenci maja sesje wiec pomoga
5 lut 17:15
5-latek: W tych przykladach masz juz bardzo ulatwione zadanie gdyz masz podany sposob rozkladu
wielomianu na czynniki (wylaczenie wspolnego czynnika przed nawias
Teraz patrzysz na wielomian i zauwazasz jaki wspolny czynnik wylaczyc , To nic trudnego
Rob przyklad c) Popatrz na ten wielomian i jaki wspolny zcynnik tu wyciagniemy ?
5 lut 17:19
Eve: posłuchaj, masz
1,2x4+0,6x2
szukamy najniższej potęgi, to x2
piszemy sobie ....x2(....x2+....)
szukamy wspólnego dzielnika 1,2 i 0,6, jest nim 0,6
dzielimy 1,2:0,6=2 i 0,6:0,6=1
teraz te liczby wstawiamy do nawiasu: 0,6x2(2x2+1) koniec
5 lut 17:19
Anna: w przykładzie c) 6(x2−9x+3)
5 lut 17:19
5-latek: To teraz wymnoz ta 6 z tym nawiasem i zobacz co dostaniesz . napisz tu
5 lut 17:21
Anna: 6(x2−9x2+3x)=6x2−54x2+18x
5 lut 17:24
5-latek: No to teraz napisz tu co masz dostac i czy w poscie 17:24 masz to samo
5 lut 17:26
Eve: Ania rób jak ja, powoli
5 lut 17:28
Anna: 6(x3−9x2+3x)=6x3−542x+18x
5 lut 17:28
5-latek: Wroc do postu Eve z godz 17:19 i przeczytaj go jeszcze raz dokladnie (jesli nie starczy
raz to nawet 3 razy
5 lut 17:31
Eve: nie robiłaś jak pisałam a x?
5 lut 17:31
5-latek: No i co sie nagle stalo Aniu ?
Post 17:21 i 17:26 byl po to by Ci pokazac ze zle rozkladsz (i nie wychodzi wielomian wyjsciowy
po rozkladzie
Natomiast Twoj post 17:28 (rozklad jest niedobry
mamy wielomian 6x3−54x2+18x . Zobacz najnizsza potega to x ale tez zauwaz ze dzielnikiem
liczb 6,18 i 54 jest 6 wobec tego wyciagamy przed nawias 6x
mamy 6x(x2−9x+3) zobacz tgeraz ze w nawiasie dostalas trojmian kwadratowy ktory juz potrafisz
rozlozyc na czynniki
5 lut 17:51