Wydajność pracy robotnika w ciągu 8-godzinnego
Lukasz: Wydajność pracy robotnika w ciągu 8−godzinnego dnia pracy jest następującą funkcją długości t
czasu jego pracy:
w(t)=4
√t−t
a)obliczyć wielkość prod. wykonanej przez niego w ciągu pierwszych 4 godzin pracy.
no to to jest proste(bo wiem

),
| | 8 | | 3 | | t2 | | 8 | | 40 | |
∫(4√t−t)dx=| |
| t |
| − |
| |4−(całka 0)= |
| *8−8= |
| , wynik się |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
zgadza.
b)obliczyć średnią wydajnośc pracy w ciągu pierwszych godzin pracy
c)obliczyć średnią wydajność pracy w ciągu ostatnich 4 godzin pracy,
tutaj nie wiem za bardzo jak się za to zabrać