wielomian
Zenek: Dla jakich m suma pierwiastków równania jest najmniejsza?
W(x)=(x−1)(x−4m−2)(x−m
2 +3 )
x=1
4m−2=1
−m
2 +3=1
m
2 − 4=−
m=2 lub m= −2
i co dalej?
5 lut 15:31
razor: x = 1 lub x = 4m+2 lub x = m2−3
Suma pierwiastków to 1 + 4m+2 + m2−3 = m2+4m − znajdź minimum tej funkcji
5 lut 15:33
Zenek: licze pierwsza wspolrzedna wierzcholka
p=−2
5 lut 15:37
Zenek: czyli m=−2 i to najmniejsza wartośc?
5 lut 15:38
razor: tak
5 lut 15:39
J:
najmniejsza wartość dla m = −2 , a nie najmniejsza wartość to m = − 2
5 lut 15:40
Zenek: Dziękuję
5 lut 15:41
Zenek: Wielomian P(x)=(x−2)(x−m−5)(x−3m−20)
Podać pierwiastki wielomiany i wyznaczyc takie m aby wielomian mial dokladnie 2 pierwiastki
HELP
5 lut 16:16
Zenek: x=2
x=m+5
x=6m+20
To są pierwiastki, tak?
5 lut 16:17
razor: ostatni 3m+20
5 lut 16:18
Zenek: Zgoda, i co z tym fantem dalej?
5 lut 16:19
Zenek: Ktoś? cos?
5 lut 16:27
Zenek: Wymysliłem tak
x=2
x=−5
5 lut 16:29