Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi:
Lukasz: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=4−x
2; y=−4
4−x
2=−4
−x
2=−8
x=−2
√2 V x=2
√2
| | x3 | | x3 | |
P=∫(4−x2+4)dx=|4x− |
| +4x|2√2−|4x− |
| +4x|−2√2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 16√2 | | 16√2 | | 32√2 | |
16√2− |
| +16√2− |
| =32√2− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
I teraz pytanie, czy zrobiłem coś źle? Wynik jest inny niż w odpowiedziach.
Rachunkowo wszystko powinno się zgadać, może coś źle obliczam..?
Proszę o pomoc,
pozdrawiam
5 lut 15:15
Saris: wygląda w miarę ok.
5 lut 15:32
Qulka:
5 lut 15:34
Qulka: może masz wynik 64
√2/3 co jest uproszczeniem Twojego
5 lut 15:38
Lukasz: Qulka, no nie bardzo może być uproszczony

ale jestem przyzwyczajony już, że dosłownie w
KAŻDEJ książce są błędy. Wprowadzają ludzi w błąd. Jeszcze jak jestem na zaocznych i część
materiału muszę sam przerobić to już jest masakra
5 lut 15:41
Mila:
A co masz w odpowiedzi?
Konkretnie to wynik zredukowany.
Napisz, to przeliczę, ale później, bo teraz będę zajęta.
5 lut 18:47