RATUNKUUU
ratunek: Dany jest wielomian W(x)=x⁴−(m−2)x²+m. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla
których ten wielomian ma dwa pierwiastki.
Wychodzi że gdy delta jest wiekszą od zera i t1*t2<0 to m nalezy od −nieskonczonosci do 0
a gdy delta jest rowna zero i t0 jest wieksze to m=4−2 pierwiastki z 3 lub m=4+2 pierwiastki z
3
i mam takie pytanie dlaczego odrzucamy 4−2 pierwiastki z trzech.
5 lut 15:02
J:
a dlaczego Δ > 0 ? , a co będzie ,gdy Δ = 0 ?
5 lut 15:05
ratunek: mam napisane ze gdy delta jest rowna zero i t0 jest wieksze to mam te rozwiazania i pytanie
dlaczego odrzucamy tę liczbe przeciez jest wieksza od zera
5 lut 15:07
ratunek: up
5 lut 15:12
Mila:
1) Δ>0 i t
1*t
2<0⇔ m<0
2) Δ=0⇔m=4−2
√3 lub m=4+2
√3
m>2, wtedy odrzucamy 4−2
√3 ≈0,5 bo jest mniejsze od 2.
5 lut 16:29
ratunek: bóg zapłać dobry człowieku o to mi chodziło
5 lut 17:50
Mila:
5 lut 18:24