wyznacz granice ciagów
iast.: ciągi granice
a) lim n→∞ (3n+1/3n−1)n
b) lim n→∞ n − √n2−n
Wyjasnienie:
√n2−2 : całość jest pod pierwiastkiem
5 lut 14:43
5 lut 15:09
Eve:
b) n−InI√1−1/n=InI(1−√1−1/n)
5 lut 15:12
J:
| | n | |
a) = lim (e2) |
| = e2/3 |
| | 3n−1 | |
5 lut 15:12
iast.: a moge prosić o szczegółowe rozpisanie? niestety wgl tego nie rozumiem
5 lut 15:50
iast.: ktoś pomoze?!
5 lut 18:15
john2: a)
http://www.matemaks.pl/granice-ciagow-z-liczba-e.html
| | 3n +1 | |
limn−>∞ ( |
| )n = |
| | 3n − 1 | |
| | 3n − 1 + 2 | |
= limn−>∞ ( |
| )n = |
| | 3n − 1 | |
| | 3n − 1 | | 2 | |
= limn−>∞ ( |
| + |
| )n = |
| | 3n − 1 | | 3n + 1 | |
| | 2 | |
= limn−>∞ (1 + |
| )n = |
| | 3n − 1 | |
| | 2 | |
= limn−>∞ [(1 + |
| )3n − 1 ] n / (3n − 1) = |
| | 3n − 1 | |
= [ e
2 ]
1/3 = [ e
2/3 ]
5 lut 18:43