wskazówka do pochodnej
Dawid: proszę o pomoc z pochodną ln1 − x2
ln1 o w w zasadzie 0, ale według wzoru na pochodne 1x i nie wiem jak to traktować
5 lut 14:28
J:
f'(x) = −2x
5 lut 14:29
J:
ln1 − to stała i jej pochodna jest równa: 0
5 lut 14:31
Dawid: Dzięki Bardzo J.
a w jaki sposób liczyć całkę √1+4x2 ? muszę pomnożyć razy jeden czyli √1+4x2 / √1+4x2
5 lut 14:35
J:
| | 1 | |
podstawiasz: t = 2x dt = 2dx .. masz całkę: |
| ∫√1+t2dt ...
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
.. z tablic: = |
| t√t2+1 + |
| lnI t + √t2+1 I + C |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 14:59