.
asdf:
71843 mod 9 − jak to policzyć z wykorzystaniem tw. Fermata?
5 lut 14:23
asdf: :(
5 lut 14:54
Saizou:
ale nie możesz korzystać z MTF bo 9 nie jest pierwsza
5 lut 15:16
asdf: no wiem wlasnie...takie cos bylo na egzmainie
5 lut 15:32
Saizou :
ale to można zrobić z tw. Eulera xd
bo NWD(7,9)=1 wiec są one względnie pierwsze
7φ(9)≡1 mod 9
5 lut 16:00
panpawel: 7≡−2 (mod 9)
7
3≡(−2)
3≡−8≡1 (mod 9)
7
1842=7
3*614≡1
614≡1 (mod 9)
7
1843=7
1842*7≡1*7 ≡ 7 (mod 9)
Pozdrawiam
5 lut 16:00
panpawel: a z tw. Fermata, to nie wiem
5 lut 16:01
panpawel: Znaczy się, na siłę można, że 78≡1 (mod 9)
5 lut 16:05
Saizou :
Paweł nie można tak zrobić bo 9 nie jest liczbą pierwszą
5 lut 16:06
panpawel: Faktycznie. Już się nie odzywam.
5 lut 16:08
dominika:
5 lut 16:08
dominika: hhrhrrrhrrhr
5 lut 16:08
asdf: chcialem to zrobic z Φ(n), ale tam bylo napisane...uzyc tw. Fermata
5 lut 16:25
Saizou : mogłeś napisać że powyższe zadanie nie spełnia warunków twierdzenia wiec nie można do
zastosować
5 lut 16:31
asdf: moglem

najprosciej to policzyc mozna tak:
7
1 mod 9 = 7
2 = 4
3 = 1
4 = 7
....
i latwo, ale tam bylo "uzyc twierdzenia" i to mnie zagubilo
5 lut 16:38
Saizou :
swoją drogą tw. Eulera jest uogólnienie tw. Fermata
5 lut 16:42
asdf: moglem to napisac...moze mialbym dobrze albo zle

a tak to dupa, swoja droga − to tylko
egzamin !
5 lut 16:53
Saizou : zawsze można poprawić
5 lut 16:55
asdf: ocene? po co...ale dobrze jakby bylo chociaz 3
5 lut 17:27