pomoze ktos plisss
monika: Nierównosc 2x − 5mx + 4 < 8 jest spełniona przez kazda liczbe rzeczywista jezeli
A) m = 0
B) m = 12
C) m = 52
D) m = 25
5 lut 13:41
J:
x jest tylko w pierwszej potędze ..?
5 lut 13:42
monika: tak
5 lut 13:43
J:
D) .. wtedy mamy: 2x − 2x + 4 < 8 ⇔ 4 < 8
5 lut 13:47
monika: na pewno ?
5 lut 13:48
monika: mi bardziej pasuje B
5 lut 13:49
J:
| | 1 | |
podstaw zatem m = |
| .... i zobaczysz, czy dowolne x spełnia nierówność ... |
| | 2 | |
5 lut 13:51
monika: ale ja potrzebuje odp teraz i wyliczenie. nie mam czasu sprawdzac
5 lut 13:56
J:
odp D)
5 lut 13:59