Równane płaszczyzny, wektory
gosc: Geometria analityczna− POMOCY
Czy ktoś potrafi policzyć takie zadanie:
Dane są punkty : A(1,1,1), B(4,4,4), C(4,5,6), wyliczyć AB x AC.
Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A,B,C.
5 lut 12:58
bezendu:
Na szybko
Wyznaczyć wektor AB i AC, pomnożyć wektorowo,wstawić do równania ogólnego płaszczyzny i
wyznaczyć punkt D.
5 lut 13:13
Kasia: A jak wyznaczyć równanie płaszczynzy?
5 lut 13:14
AS: Warto wiedzieć,że
Ogólne równanie płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + D = 0
Jeżeli D = 0 płaszczyzna przechodzi przez początek układu
Jeżeli A = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi Ox
Jeżeli B = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi Oy
Jeżeli C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi Oz
Jeżeli A = B = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny Oxy
Jeżeli A = C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny Oxz
Jeżeli B = C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny Oyz
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt
M(xo, yo, zo) i prostopadłej do wektora v [A,B,C]
Równanie płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0
gdzie D = –A*xo – B*yo – C*zo lub
A*(x – xo) + B*(y – yo) + C*(z – zo) = 0
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(xo,yo,zo) i
a) równoległej b) prostopadłej do płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0
a) A*(x – xo) + B*(y – yo) + C*(z – zo) = 0
b) A1*x + B1*y + C1*z + D = 0 przy warunku
(A,B,C) o (A1,B1,C1) = 0
Równanie płaszczyzny przez trzy punkty
Sposób 1 (wyznacznikiem)
| x y z 1 |
| x1 y1 z1 1 | = 0
| x2 y2 z2 1|
| x3 y3 z3 1|
Sposób 2
Wyznaczyć wektory: w1 = [x2 – x1,y2 – y1,z2 – z1]
w2 = [x3 – x1,y3 – y1,z3 – z1]
Obliczyć iloczyn wektorowy: w = w1 x w2 = [m,n,p]
D = –(m*x1 + n*y1 + p*z1)
Równanie płaszczyzny: m*x + n*y + p*z + D = 0
Dla A(2,3,5) , B(1,4,7),C(0,–2,–1)
AB = [ –1,1,2] , AC = [–2,–5,–6] , AB x AC = [4,–10,7]
4*2 – 10*3 + 7*5 + D = 0 => D = –13
Odp. 4*x – 10*y + 7*z – 13 = 0
5 lut 13:14
Kasia: Dziękuję! Ratujecie mi życie
5 lut 13:18