Wyznaczyć wartości własne macierzy
Alcedo: Wyznaczyć wartości własne macierzy
4 4 0
A= 3 5 0
0 0 5
5 lut 12:28
Ada: W czym problem
5 lut 12:29
bezendu: Na starcie daną masz macierz kwadratową (wyłącznie), powiedzmy A. Tylko.
Obliczasz macierz {{A}\lambda }=A−\lambda I gdzie \lambda to jakaś liczba, która jest
niewiadomą, a I to macierz jednostkowa (czyli kwadratowa, która ma jedynki na przekątnej, a
poza nimi same zera).
Liczysz wyznacznik macierzy {{A}\lambda }.
Ten wyznacznik to tzw. równanie charakterystyczne macierzy. Przyrównujesz go do zera i liczysz
jego pierwiastki. Te pierwiastki to właśnie wartości własne macierzy. Oznaczasz je {{\lambda
}1},{{\lambda }2},{{\lambda }3},\ldots .
Pierwiastki wstawiasz kolejno do równania: {{A}\lambda }X=0, gdzie X jest niewiadomym
wektorem (czyli macierzą jednokolumnową). Rozwiązujesz te równanie. Rozwiązaniem będzie pewien
zbiór wektorów X , z których każdy można nazwać wektorem własnym.
5 lut 12:35
Alcedo: Jeśli możecie pokazać obliczenia. Chciałem sprawdzić czy dobrze rozwiązałem.
5 lut 12:49
bezendu:
Masz schemat rozwiązania, sam spróbuj zrobić
5 lut 12:50
Ada:
|A| = (5−λ)(−1)3+3[4−λ 4][3 5−λ] = (5−λ)[(4−λ)(5−λ)−12]
5 lut 12:54
Gray: Masz wielomian charakterystyczny. Teraz znajdź jego pierwiastki. Jednym jest λ=5. Jeszcze dwa.
5 lut 13:15
ela: Ela czym mogę pomucee
5 lut 14:59