fizyka
kyrtap: Ada fizyka?
5 lut 11:58
bezendu:
Ada to nie wypada !
5 lut 11:58
kyrtap: bezendu milcz ty farciarzu życia
5 lut 12:00
bezendu:
Jaki farciarzu
5 lut 12:01
kyrtap: taka prawda
5 lut 12:02
bezendu:
Uczyłem się
5 lut 12:03
kyrtap: ja spałem 3 miesiące
5 lut 12:04
bezendu:
Wiem o tym

Uciekam nie robię sapmu
5 lut 12:05
Ada: hmm
5 lut 12:09
kyrtap: jestem Adu byłem na konsultacjach jesteś?
5 lut 14:06
kyrtap:
5 lut 14:21
Ada: tak
5 lut 15:39
kyrtap: mam zadanie :
Eksperymentator mierzy długość poruszającego się względem niego (wzdłuż osi x) pręta i
otrzymuje wynik 1.34 m. Następnie zatrzymuje pręt i odczytuje informacje: Made in .... Długość
pręta 1.27 m. Wynik pomiaru: (a) może być poprawny, zaleczy to od prędkości pręta; (b) jest
błędny; (c) może być błędny, zależy to od prędkości pręta; (d) poprawny wynik to zawsze 1.27
m
5 lut 15:55
kyrtap:
5 lut 16:09
kyrtap: Trzeba tutaj jakoś wykorzystać mechanikę relatywistyczną
5 lut 16:21
Ada: Długość pręta wg Szczególnej teorii względności zależy od długości pręta.
l = γl
0
gdzie l − długość pręta w układzie względem którego się on porusza
l
0 długość pręta w układzie własnym pręta lub inaczej, w którym on spoczywa
1.34 = γ1.27
γ = 1.05511811
v
2 = 0.1c
2
v = 0.32c − z taką szybkością musiałby się ten pręt poruszać, aby była mierzalna taka zmiana
długości.
5 lut 16:23
kyrtap: czyli Odpowiedź a)
5 lut 16:30
Ada: Przelicz to jeszcze raz sobie. Jak v<c to a.
5 lut 16:33
kyrtap: za c mam podstawić 3 * 108
5 lut 16:36
Ada: tak, ale to spokojnie można policzyć na symbolach
5 lut 16:42
kyrtap: Ada jesteś?
5 lut 17:27
Saris: Mnie całe liceum uczyli liczyć na symbolach i liczby to się widziało dopiero na końcu zadania
5 lut 17:29
Ada: hmm
5 lut 17:38
kyrtap: a jak by było c mniejsze lub równe?
5 lut 17:39
Ada: | | v | |
Może inaczej. Podstaw β = |
| |
| | c | |
Zdarzenie jest fizyczne, czyli może zajść jeżeli β<1
5 lut 17:44
kyrtap: no okej wyjdzie mi ten czynnik Lorenta jak na podstawie niego mam wysnuć jaka będzie prawidłowa
odpowiedź
5 lut 17:54
Ada: No jak β<1 zdarzenie jest możliwe.
5 lut 17:57
kyrtap: w związku z tym
5 lut 18:01
Ada: Dla odpowiedniej prędkości pomiar jest poprawny.
5 lut 18:03
Metis: Patryk pisałeś R z fizyki ?
5 lut 18:05
kyrtap: pisałem
5 lut 18:11
Metis: Z czego sie przygotowywałeś ?

Polecisz cos?
5 lut 18:11
kyrtap: oj powiem Ci że ja się nic do fizyki nie uczyłem

, jeżeli coś mogę polecić do chyba paszport
maturzysty jeśli chcesz szybko ogarnąć rzeczy, jeśli wiesz że wyrobisz się z Mendlem to ta
druga opcja na pewno może dać bardzo wysoki wynik
5 lut 18:14
Metis: Muszę jeszcze Was wypytać o tą fizykę. Pytałem darasa ale on nic nie poleci, a robię te
zadanka z NE ale nie jestem zadowolony z ich zbioru .
5 lut 18:18
kyrtap: Wiem że moi dwaj koledzy robili zadania z Mendla i uzyskali wyniki po 80%
5 lut 18:21
Metis: A masz na myśli jakiś konkretny zbiór Mendla ? Bo jest sporo wydań ich autorstwa.
5 lut 18:24
5 lut 18:29
kyrtap: Ada można bez liczenia udzielić takiej odpowiedzi?
5 lut 18:32
kyrtap: Ada pomożesz jeszcze?
5 lut 19:12
Ada: Tak w zasadzie. Ale chyba możesz sobie liczyć na boczku coś
5 lut 19:17
kyrtap: Moment pędu punktu materialnego nie zależy od czasu. Proszę wytłumaczyć ile wynosi moment siły
działający na ten punkt materialny.
czy tutaj czasami moment siły nie będzie równał się 0
5 lut 19:24
Ada: Aj, sprawdziłam z notatkach i wzorek na kontrakcje wygląda trochę inaczej:
l
0 = γl
1.27 = 1.34γ
1.27
√1−β2= 1.34
1−β
2 = 1.11
−β
2 = 0.11
Czyli prędkość musiałaby być urojona, a taka być nie może. Więc jednak odpowiedź b. Przepraszam
za wprowadzenie w błąd

γ>0 musi być
5 lut 19:30
kyrtap: przeanalizuję to potem teraz jeszcze wkuwam wzory i pojęcia, Boże nie wiem jak je jutroo
zastosuje do tych zadań

spojrzysz Adu na zadanie z momentem?
5 lut 19:32
Ada:
Moment pędu
L =
rx
p
Moment siły
M =
rx
F
| | d L | |
Jeżeli L = const to |
| = 0 |
| | dt | |
| d | | dr | | dp | | dr | |
| (rxp) = |
| xp+rx |
| = |
| xp |
| dt | | dt | | dt | | dt | |
+
rx
F =
vx
p +
M
wektory
v i
p są do siebie równoległe, bo
p = m
v więc
vx
p=0
| | d | |
czyli: |
| (rxp) = M = 0 |
| | dt | |
5 lut 19:40
kyrtap: czyli dobrze obliczyłem
5 lut 19:42
Ada: A i Ada w wołaczu to Ado

I jeszcze w poście o kontrakcji zamiast γ>0 (co jest prawdą), sens fizyczny mają wyniki dla
których γ>1
5 lut 19:43
kyrtap: Ada naprawdę pomagasz mi

to takie zadanko:
W wyniku hipotetycznej przemiany stałej masy gazu doskonałego jego ciśnienie wzrosło dwa razy,
objętość zmalała czterokrotnie,a temperatura wzrosła dwukrotnie. Wytłumaczyć czy taka
przemiana może mieć miejsce. Jak oceniasz tak w ogóle poziom tych zadanek
5 lut 19:46
Ada: przemiany stałej masy gazu

nie rozumiem.
Ogólnie to korzystasz z równania Clapeyrona:
nR jest zachowane (R jest stałą, a tu nie dodano cząstek ani nic)
więc:
Maturalne takie, tylko z pochodnymi.
5 lut 19:55
kyrtap: chyba ja mam poważne braki w fizyce bo każde zadanie jest dla mnie ciężkie
5 lut 19:56
Ada: Ale to z gazami ok

Wiesz jak dalej pociągnąć
5 lut 20:10
kyrtap: tu trzeba z którejś strony wyjść
5 lut 20:12
kyrtap: Ada z tym Momentem zajebiście to rozpisałaś w końcu to rozumiem
5 lut 20:14
Ada: p
2 = 2p
1
T
2 = 2T
1
| | | | 1 | | p1 V1 | |
P = |
| = |
| |
| = |
| | 2T1 | | 2 | | 2T1 | |
Nie mogła zajść.
5 lut 20:40
kyrtap: Ado studiujesz fizykę?
5 lut 21:04
Ada: Tak, trzeci rok
5 lut 21:06
kyrtap: możesz w wolnym czasie podesłać swoje notatki bo widzę że bardzo masz skrupulatnie wyprowadzone
różne pojęcia
5 lut 21:10
Metis: Ada a ty może coś polecisz do rozszerzonej fizyki hmmm ?
5 lut 21:10
Ada: Nie bardzo mówiąc szczerze, nie wiem nawet jak wygląda matura

Jak coś to się Mendel przewijał. Tak myślę. No i Zamkor miał bardziej skrupulatne te
wyprowadzenia.
Co do notatek to hmm... odezwij się na maila, może coś znajdę. Ale wątpię, że ci aż tyle i tak
dokładnie potrzebne
5 lut 21:13
daras: kyrtap wystarczy zajść do biblioteki po Wróblewskiego−Zakrzewskiego
tam ma rozpisane wszystkie rzeczy z fizyki i nie tylko zajebiście ale i tak, że je noga od
stołu zrozumie
5 lut 21:15
kyrtap: darasik to mówisz że to jest dla mnie dobra pozycja tak?
5 lut 21:16
daras: a zadanie z gazów jest moim skromnym zdaniem na poziomie gimnazjum

by nie rzec wręcz późnej podstawówki tylko, że tam nie mają fizyki ale proporcje to już i
owszem
5 lut 21:16
kyrtap: sprawdzam w swojej bibliotece czy się taka znajduje
5 lut 21:16
kyrtap: mam duże braki
5 lut 21:17
daras: @
kyrtap to dobra pozycja dla każdego studenta "technicznego"
i nie rozumiem czemu studentów w bibliotece nie widac
5 lut 21:17
kyrtap: albo słabe myślenie fizyczne
5 lut 21:17
kyrtap: bo się boją wiedzy
5 lut 21:18
daras: jest wiele tomów i podtomów tak jak i u Resnicka−Halliday'a bo tam jest cała fizyka tyle, że
polskich autoró
5 lut 21:18
Ada: To chyba daras nie widziałeś co teraz jest w gimnazjum. Ja już nie miałam równania gazu
doskonałego, to już jest poziom LO co najmniej (nie wiem co nowa podstawa pozmieniała)
5 lut 21:18
kyrtap: daras równanie Clapeyrona nie ma gimnazjum
5 lut 21:19
daras: moim zdaniem nie boją sie bo nawet nie wiedzą co to takiego

wolą kopiować wklejać i wysyłac mailem gotowe rozwiazania na zaliczenia
jak nie na tym, to na innym forum wyżebrają takowe
5 lut 21:19
kyrtap: ja nie żebrzę tylko serio chcę zrozumieć co z czym się je
5 lut 21:20
daras: przecież nie potrzebne jest Żadne r−nie Clapeyrona tylko r−nie stanu gazu a to czysta
proporcja:
czyli zalezności wprost lub odwrotnie proporcjonalne−to nawet 4klasista wie
5 lut 21:20
daras: chyba? dawno nie sprawdzałem
sam miałem to ale zdaje sie dopiero w 5 klasie Sp tyle, że ja z matmy byłem zawsze do przodu
5 lut 21:21
daras: kyrtap nie bierz tego do siebie ja o ogóle napisałem ale zawsze są wyjątki

jak chcesz z rozumieć to idź jutro do biblioteki bo w weekendy sa zamkniete − przynajmniej u
nas, redukcja etatów:(
5 lut 21:23
kyrtap: przejdę się tylko po egzaminie z fizyki
5 lut 21:23
kyrtap: daras miałeś funkcje zespolone?
5 lut 21:26
daras: nie, tylko liczby zespolone itp.
5 lut 21:28
daras: ja nie studiowałem matematyki tylko fizykę
5 lut 21:28
kyrtap: ja ani tego nie studiuje ani tego
5 lut 21:28
daras: po egzaminie? to może sie przydac na poprawkę
5 lut 21:29
Ada: No to jak ja byłam w gimnazjum to chyba czegoś takiego nie było z tego

A teraz to jest mniej fajnie jak trzeba to nadrabiać i mi jest jednak trochę smutno, że tak
mało w LO zrobiłam.
5 lut 21:29
daras: wiem, bo teraz nie ma juz czystej fizyki
jest np. mechatronika=opowieści z mchu i paproci
5 lut 21:29
daras: @Ada bo w gimnazjum robi sie to i owo ale bez tego i owego
istny poligon
5 lut 21:30
kyrtap: daras nie wliczam tego że obleję
5 lut 21:30
kyrtap: gimnazjum to tylko wzór podstaw i oblicz więcej w niej matematyki niż fizyki
5 lut 21:31
Ada: Hmm... nie mieliście funkcji zespolonych O.o
5 lut 21:31
daras: | | pV | |
przecież wystarczy powiedzieć, że ułamek |
| = constans |
| | T | |
czyli jak p rośnie to V maleje albo T rośnie tyle samo razy itp.
5 lut 21:31
kyrtap: Ada ciężkie są ?
5 lut 21:32
kyrtap: rozumiem daras ty logicznie myślisz , ja niestety słabo z myśleniem szczególnie przed egzaminem
5 lut 21:33
daras: to idź spać

podczas snu mózg robi defragmentację i rano lepiej funkcjonuje
5 lut 21:40
Ada: No tak, a ja coś innego zrobiłam

Zależy co ze zwijaniem w szeregi Laurenta jest trochę zabawy tylko. Bo ogólnie to jest
inteligentnie przeniesiona na płaszczyznę zespoloną analiza funkcji rzeczywistych.
5 lut 21:40
daras: dobranoc
5 lut 21:41