Czworościan
Mariola: W czworościanie foremnym którego krawędź ma długość a ka α jest kątem nachylenia krawędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy.Oblicz wartość wyrażenia cos2(90 stopni − α ) − cos2α ?
5 lut 11:33
Eve: wczoraj było, poszukaj
5 lut 11:59
irena_1:
cos2(900−α)
i
cos2α
to podwojenie kąta, czy kwadrat cosinusa?
5 lut 11:59
Mariola: tam ma być cos do kwadratu
5 lut 12:38
Mila:
Tam obliczony cosα, dalej sama musisz podstawić.
5 lut 15:44
Mariola: wstawić do wzoru ?
5 lut 16:54
Mila:
Czy to taki wzór?
cos2(90−α)− cos 2α
5 lut 17:11
Mariola: tak
5 lut 17:16
Mila:
α− kąt ostry
sin
2α+cos
2α=1
cos(90−α)=sinα
cos
2(90−α)− cos
2α=sin
2α−cos
2α=
| | √6 | | √3 | | 6 | | 3 | | 1 | |
=( |
| )2−( |
| )2= |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | |
Taki masz wynik w odpowiedzi, czy inny?
5 lut 17:35
Mariola: to jest zadanie otwarte
5 lut 17:37
Mariola: dzięki
5 lut 17:38
Mila:
5 lut 17:51