Granica funkcji
Uczę się: | | x2−2x | | 2x | | 2 | |
a) lim x−>2 |
| =H= lim x−>2 |
| = |
| |
| | x2+2x−8 | | 2x+2 | | 3 | |
| | √x+9−3 | | √2 | |
b) lim x−>0 |
| =H=− |
| |
| | x2−2x | | 6 | |
Dobrze te dwa przykłdy?
5 lut 11:19
J:
b) źle..
5 lut 11:22
Uczę się: co nie tak?
kolejny:
| | sin5x | | cos5x | | 1 | |
lim x−>0 |
| =H= lim −>0 |
| = |
| |
| | 6x | | 6 | | 6 | |
5 lut 11:25
J:
skąd masz √2 w liczniku ...?
5 lut 11:28
Uczę się: no tam wychodzi gdzieś w połowie:
dwie dziewiąte do potęgi jednej drugiej przez minus dwa
| | 1 | |
a do potęgi |
| to pierwiastek |
| | 2 | |
5 lut 11:32
J:
napisz pochodną z : √x+9 − 3 ...
5 lut 11:33
Uczę się: i kolejny przykład którego nie rozumiem:
lim −> −∞ 2x+32x+1x+1 − to jest potęga
5 lut 11:40
5 lut 11:41
Uczę się:
y = (x+9)12− 3
y' = 12(x+9)−12
5 lut 11:41
Uczę się: tak razor.
5 lut 11:42
razor: | | 1 | | 1 | | 1 | |
y'(0) = |
| *9−1/2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2*√9 | | 6 | |
5 lut 11:43
J:
| | 2 | |
ostatni przykład ... nawias = (1 + |
| ) ... teraz coś widzisz...? |
| | 2x+1 | |
5 lut 11:45
razor: | | 2x+3 | | 2 | | x+1 | |
limx→−∞ ( |
| )x+1 = lim [(1+ |
| )2x+1] |
| |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
| | 2 | |
lim [(1+ |
| )2x+1] = e2 |
| | 2x+1 | |
| | 2 | | x+1 | |
więc lim [(1+ |
| )2x+1] |
| = (e2)1/2 = e |
| | 2x+1 | | 2x+1 | |
5 lut 11:46
J:
już CI
razor pokazał ...
5 lut 11:47
Uczę się: J..
no tu będzie coś z liczbą e, to akurat się domyśliłem, ale nie bardzo wiem jak ta liczba e
będzie wyglądać i jak dalej rachunki robić
5 lut 11:48
Uczę się: jakoś se tam próbowałem liczyć to z liczbą e i mi wyszedł wynik e
2
| | 2x+3 | |
limx−>−∞( |
| )x+1 = |
| | 2x+1 | |
| | 1 | | 2x+1 | |
limx−>−∞(1+ |
| ) |
| *2 = |
| | | | 2 | |
| | 1 | | 2x+1 | |
limx−>−∞[(1+ |
| ) |
| ] 2 = e2 |
| | | | 2 | |
5 lut 12:09
J:
.. druga linjka .. wykładnik musi być: 2x +1 . i wtedy lim = e
2
| | x+1 | | 1 | |
... potem całość podnosisz do potęgi: |
| .. a granica tego to: |
| |
| | 2x+1 | | 2 | |
5 lut 12:13
Uczę się: I czy dobrze jest z tym sinusem? i o co chodziło z przykłądem b?
5 lut 12:13
5 lut 12:15
J:
.. z sinusem też źle...
5 lut 12:16
Uczę się: aha, czyli
(sin5x)' = cos5x * 5
5 lut 12:30
J:
tak ...
5 lut 12:32
5 lut 13:04
J:
..tak..
5 lut 13:14
Uczę się: Kolejne zadanko typu:
Wyznacz wszystkie punkt ynieciągłości funkcji:
| | ⎧ | 2x+7, dla x < 0 | |
| | ⎜ | x2+7, dla x < 0 | |
| f(x) = | ⎨ | 2−x2, dla x∊(1, 2> |
|
| | ⎩ | 2x−1, dla x > 2 | |
5 lut 13:16
J:
to naucz się wcześniej jeszcze czegoś innego ...
5 lut 13:20
Uczę się: Człowieku nikt nie każe ci pisać tu. Jak nie chcesz pomagać to nie pomagaj. Jak oczy cię bolą
od wypocin studenciaków to możesz sobie iść bo te trzy kropki to są mega wkurzające, jakbyś
robił nam mega przysługę za to że odpisujesz...
5 lut 13:22
J:
masz rację, chyba zrezygnuję z tych kropek
5 lut 13:27