granica
gość: jak rozwiązać taką granice lim n√2n+en+πn ?
x→∞
5 lut 11:10
MQ: Tw. o 3 ciągach.
5 lut 11:15
Janek191:
Raczej n →
∞
5 lut 11:17
gość: sorry ,zgadza się n→∞
5 lut 11:29
gość: czyli będzie coś takiego n√πn≤n√2n+en+πn≤n√3*πn
n√3*n√πn=π
a takie coś lim n√2*3n+5n+1 ?
5 lut 11:37
gość: pomoże ktoś z tym drugim przykładem?
5 lut 11:44
gość:
5 lut 11:50
razor: 5n ≤ 2*3n+5n+1 ≤ 2*5n + 5n + 5n
5 lut 11:50
gość: czemu tam jest 2*5n
5 lut 11:53
razor: każdy czynnik ograniczam z góry przez coś większego
2*3n ≤ 2*5n
5 lut 11:54
gość: | | √4n+1 | |
aha spoko, a takie przykłady pomógł byś jeszcze rozwiązać lim n→∞ |
| *sinn2 |
| | √9n+1 | |
lim n→
∞ (3n+1)[lnn−ln(n+2)]
5 lut 11:59
gość:
5 lut 12:07
gość:
5 lut 12:18
Ada:
więc:
| | √4n+1 | |
lim |
| = 0 (chyba wiesz czemu  ) |
| | √9n+1 | |
A ciąg sin(cokolwiek) jest ograniczony
Ile wnosi granica ilorazu ciągu ograniczonego i ciągu zmierzającego do zera
5 lut 12:19
Ada:
| | n | |
ln(n)−ln(n+2) = ln( |
| ) |
| | n+2 | |
| | n | | n | |
(3n+1) ln( |
| ) = ln ( |
| )3n+1 |
| | n+2 | | n+2 | |
| | n | |
I rozważ granicę ( |
| )3n+1 |
| | n+2 | |
5 lut 12:21
gość: jak obliczę granicę to zapisuje ją z logarytmem?
5 lut 12:23
Ada:
lim ln a
n = ln (lim a
n)
bo ln(x) jest ciągły i takie tam
5 lut 12:24
gość: wychodzi mi ln(e−6) dobrze?
5 lut 12:27
Ada: Tak = −6
5 lut 12:29
gość: ma być samo −6?
5 lut 12:30
Ada: no tak, bo:
ln(e−6) = −6 lne = −6
5 lut 12:33
gość: zapomniałem o tym że lne=1 dzięki
5 lut 12:34
Ada:
5 lut 12:39