Jak rozwiązanie tego zadania zapisać.
Ania: Ile rozwiążań ma równanie ax2+bx+c, jeżeli a≠0 i a−b*2c=0?
Wiem, że będą dwa rozwiązania, ale nie wiem jak poprawnie matematycznie te rozwiązanie zapisać.
5 lut 10:46
Ada: normalni
Δ = b2 − 4ac i to ma rozwiązania gdy podstawiasz z warunku a=2bc
Δ = b2−8bc
5 lut 10:49
panpawel: a=4, b=2, c=1
Według Ciebie, są wtedy 2 rozwiązania?
5 lut 10:53
J:
a skąd wiesz ,że są dwa..?
5 lut 10:55
J:
Δ = b2 − 8bc2
5 lut 10:57
PW: Na pewno ten warunek a − b·2c = 0 jest źle zapisany (normalnie autor zapisałby a −2bc = 0, bo
takie są zwyczaje − najpierw czynniki będące liczbami, potem zapisane symbolicznie).
Sprawdź treść zadania.
5 lut 11:27
Ania: Tak w warunku jest bląd w zapisie ma byc a−b+2c=0 przepraszam. Dla swoich rozważań brałam pod
uwage gdy a=b i a≠0 to c=0 a jak c=0 to Δ>0 stą dwa rozwiązania.
5 lut 11:46