wyznaczanie ekstremum
Siwy: wyznacz ekstremum funkcji k(x)=x/1+x2
k'(x)= 1−x2/(1+x2)2
jak ktoś by mógł wytłumaczyć co dalej ?
5 lut 09:00
J:
teraz znajdź miejsca zerowe pochodnej...
5 lut 09:02
Siwy: no to x1=1 i x2=−1
5 lut 09:29
J:
dobra ... w tych punktach może być ekstrmum ... aby było , pochodna musi zmieniać znak
sprawdź czy i jak zmienia sie znak pochodnej w tych punktach ....
5 lut 09:31
Siwy: no i właśnie tego za bardzo nie pamiętam jak to zrobić
5 lut 09:34
Janek191:
To oblicz II pochodną

Jeżeli f''( 1) < 0 − to będzie maksimum lokalne , a jeśli f''(1) > 0 − to
będzie minimum lokalne
5 lut 09:37
J:
zauważ,że znak pochodnej zależy tylko od znaku licznika ( mianownik zawsze dodatni)
zatem badaj zmianę znaku funkcji : y = 1 − x2
5 lut 09:38
J:
można tak jak
Janek , bo to prosta funkcja... czasami jednak obliczenie drugiej pochodnej
jest trudniejsze niż określenie znaku pierwszej...
5 lut 09:39
Janek191:
Tak jest w tym przypadku
5 lut 09:42
Janek191:
Lepiej badać znak licznika niż liczyć II pochodną ( w tym przypadku )
5 lut 09:44
J:
.... bywają bardziej skomplikowane drugie pochodne...
5 lut 09:47
Siwy: Dzięki
5 lut 09:53