układ
Lukas:
dany jest układ
x+2y+z=−1
x−y−z=2
3x+py−2=3
Znaleźć wszystkie wartości p∊R dla których układ ma jednoznaczne rozwiązanie, dla pozostałych p
rozwiązać układ eleiminacją gaussa
5 lut 08:36
Lukas:
Czyli wyznacznik =0 ?
5 lut 08:41
Janek191:
Raczej W ≠ 0 ( na początku )
5 lut 08:43
Lukas:
| 1 2 1 |
|1 −1 −1|
|3 p −2|
|1 2 1|
|1 −1 −1|
W=2+p−6−(−3−p−2)
W=2p+1
2p+1≠0
2p≠−1
| | 1 | |
czyli dla p=− |
| ma jednoznaczne rozwiązanie ? |
| | 2 | |
5 lut 08:47
kyrtap: | | 1 | |
nie dla R\{ |
| } ma jednoznaczne rozwiązanie |
| | 2 | |
5 lut 08:54
kyrtap: | | 1 | | 1 | |
sory R\{− |
| }, dla p = |
| jest albo nieoznaczony albo sprzeczny |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 08:55
5 lut 08:55
Lukas:
źle przepisałem układ
x+2y+z=−1
x−y−z=2
3x+py−z=3
1 2 1
1 −1 −1
3 p −1
1 2 1
1 −1 −1
W=1+p−6−(−3−p−2)
W=−5+p+p+5
W=2p
2p≠0
p≠0 ?
5 lut 08:57
Lukas:
?
5 lut 08:58
kyrtap: Czyli będzie dla R\{0} układ miał jednoznaczne rozwiązanie.
Dla p = 0 może być nieoznaczony lub sprzeczny , musisz podstawić p = 0 do układu i sprawdzić
5 lut 08:58
Janek191:
Coś mi się ten wyznacznik nie podoba

I 1 2 1 I
I 1 − 1 − 1 I
I 3 p 0 I
5 lut 08:59
Janek191:
To nie mieszaj !
5 lut 08:59
Lukas:
to mam wyznacznik
2p≠0
p≠0
czyli dla p≠0 układ ma jednoznaczne rozwiązanie ?
i dla jakiego p mam obliczyć to gaussem ?
5 lut 09:03
kyrtap: post o 8:58
5 lut 09:06
Lukas:
czyli dla p=0 rozwiązuje eliminacją gausa ?
5 lut 09:07
kyrtap: tak
5 lut 09:09