R3 i nie tylko
Lukas:
Oblicz najmniejszą odelgłość między krzywymi
4x2+y2+32x+63=0 oraz x2+y2−x=0
Jak się wgl za to zabrać?
5 lut 08:22
Gray: Czy to są krzywe? Nie wiem o co chodzi z tym "R3" w temacie. Jeżeli to jest w R3 to to nie są
krzywe, tylko powierzchnie. W R2 to są krzywe.
5 lut 08:25
Lukas:
Takie mam polecenie. Jutro mam egzamin i robię przykładowe zadania. Ale nie wiem wgl jak,
pomożesz ?
5 lut 08:27
Lukas: ?
5 lut 08:36
Lukas:
Pomoże ktoś ?
5 lut 08:47
Gray:

Najłatwiej to sobie narysować i odczytać tę odległość z wykresu.
Pierwsza krzywa to; 4(x+4)
2+y
2=1, czyli elipsa (różowa na wykresie); druga to okrąg:
(x−1/2)
2+y
2=1/4 (zielona).
Odległość, to długość tego czerwonego odcinka.
5 lut 08:48
Janek191:
x2 + y2 − x = 0
( x − 0,5)2 − 0,25 + ( y − 0)2 = 0
( x − 0,5)2 + ( y − 0) = 0,52
To jest okrąg o S = ( 0,5 ; 0) i r = 0,5
−−−−−−−−−−−−−−−
Sprawdź jaką krzywą przedstawia I równanie
5 lut 08:49
Lukas:
Ale na egzaminie to muszę raczej policzyć ? a nie narysować
5 lut 08:50
Lukas:
Janek 191 elipsa jak napisał Grey.
tylko mając teraz równanie elipsy
4(x+4)
2+y
2=1 nie trzeba tego dzielić przez 4
5 lut 08:52
Janek191:
To wyznacz współrzędną lewej czerwonej kropki

x
1
x
2 = 0
d = x
2 − x
1
5 lut 08:52
Janek191:
Jest to elipsa przesunięta o wektor [ − 4 ; 0 ]
5 lut 08:55
Lukas:
Janek a mógłbyś pokazać jak zrobić do konca bo ja już nie ograniam tego
5 lut 08:58
Lukas: ?
5 lut 09:03
Lukas: ?
5 lut 09:07
J:
..oblicz współrzęne punktów przecięcia sie elipsy z osią OX i okręgu z osią OX
5 lut 09:08
Lukas:
Ale jak mam to obliczyć ?
co podstawić ?
5 lut 09:09
J:
y = 0
5 lut 09:10
Lukas:
| | 1 | | 1 | |
x−0,25= |
| lub x−0,25=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 09:17
J:
źle..
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 = |
| ⇔ (x − |
| ) = |
| lub (x − |
| ) = − |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 lut 09:20
Janek191:

Równanie elipsy , której środkiem jest punkt O = (0; 0) , a osiami są osie
układu współrzędnych ma postać
I A
1A
2 I = 2 a − długość osi wielkiej
IB
1B
2 I = 2 b − długość osi małej
Ogniska : F
1 = ( 0, c) F
2 = ( 0 , − c)
oraz c
2 = a
2 − b
2
Mamy więc równanie
czyli
Po przesunięciu o wektor [ − 4; 0 ] otrzymamy
zatem
d = 0 − ( −3,5) = 3,5
====================
Rysunek przedstawia elipsę
5 lut 09:21
Lukas: dzieki
5 lut 09:27
Janek191:
Lub tak jako rzecze J :
y = 0
więc
| | 1 | | 1 | |
x + 4 = |
| lub x + 4 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x = − 3,5 lub x = − 4,5
Bierzemy
x = − 3,5
=======
d = 0 − ( − 3,5) = 3,5

=====================
5 lut 09:30
daras: ciekawe zadanie wymagające troszkę wyobraźni i pomyślenia
ale z tym u studentów z pokolenia K&W krucho
5 lut 09:53
daras: ale ciekawsze byłoby w ℛ
3
5 lut 09:54
Janek191:
Co oznacza K&W ?
5 lut 09:56
Janek191:
Ja to odczytałem: kurwy i wino
5 lut 09:58
Lukas:
5 lut 10:14
daras: kopiuj i wklej
6 lut 10:41