Granice i miejsca zerowe
Julia: Bardzo proszę o pomoc

1.− Podaj dziedzinę funkcji f(x)=2x
3−x
2−4x+2. Oblicz granicę funkcji na krańcach dziedziny.
Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji.
2.− Oblicz pochodną funkcji z punktu 1 f(x)=2x
3−x
2−4x+2 oraz wyznacz maxima i minima tej
funkcji. Naszkicuj wykres.
3.− Oblicz pole obszaru ograniczonego okresem funkcji z punktu 1 f(x)=2x
3−x
2−4x+2 i osią x w
zakresie od najmniejszego do największego miejsca zerowego tej funkcji. Jeśli nie udało Ci się
wyznaczyć miejsc zerowych funkcji w punkcie 1, oblicz pole obszaru ograniczonego wykresem
funkcji, osią x oraz prostymi o równaniach x=−1, x=1.
5 lut 06:32
Janek191:

z.1
Dziedziną każdego wielomianu jest zbiór liczb rzeczywistych ℛ.
f(x) = 2 x
3 − x
2 − 4 x + 2
| | 1 | | 4 | | 2 | |
lim f(x) = lim x3*( 2 − |
| − |
| + |
| ) = −∞*(2 − 0 − 0 + 0) = −∞ |
| | x | | x2 | | x3 | |
x→ −
∞ x→ −
∞
Podobnie
lim f(x) = +
∞
x→+
∞
Miejsca zerowe:
f(x ) = x
2*(2 x −1) − 2*( 2x −1) =(2 x −1)*( x
2 − 2) = (2 x −1)*( x −
√2)*( x+
√2) = 0 ⇔
⇔ x = −
√2 lub x = 0,5 lub x =
√2
Patrz − wykres danej funkcji:
5 lut 08:21
J:
1. Naprawde nie potrafisz określić dziedziny? Jakie wartości może przyjmować zmienna x ?
Miejsca zerowe: f(x) = ( x2 −2 )(2x − 1) , zatem rozwiąż równanie:
f(x) = ( x2 −2 )(2x − 1) = 0
5 lut 08:23
J:
..szkoda,że nie widziałem Twojego postu ....
5 lut 08:24
Janek191:

z.2
Pochodna funkcji f :
f'(x) = 2*3 x
2 − 2 x − 4 = 6 x
2 − 2 x − 4 = 0 ⇔ 3 x
2 − x − 2 = 0
Δ = 1 − 4*3*(−2) = 25
√Δ = 5
| | 1 − 5 | | 2 | | 1 + 5 | |
x = |
| = − |
| lub x = |
| = 1 |
| | 2*3 | | 3 | | 6 | |
| | 2 | |
W punkcie x = − |
| pochodna zmienia znak z + na − , więc |
| | 3 | |
| | 2 | |
funkcja f osiąga wtedy maksimum lokalne ymax = f( − |
| ) = ... |
| | 3 | |
W punkcie x = 1 pochodna zmienia znak z − na + , więc
funkcja f osiąga wtedy minimum lokalne y
min = f(1) = − 1
II sposób:
f'(x) = 6 x
2 − 2 x − 4
| | 2 | |
f '(x) = 0 ⇔ x = − |
| lub x = 1 |
| | 3 | |
Obliczam II pochodną :
f''(x) = 12 x − 2
więc
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f''( − |
| ) = 12*( − |
| ) − 2 = − 8 − 2 = − 10 < 0 , więc w punkcie x = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
funkcja f osiąga maksimum lokalne.
f''(1) = 12*1 − 2 = 10 > 0, więc w punkcie x = 1 funkcja f osiąga minimum lokalne.
Na rysunku − wykres pochodnej ; y ' = 6 x
2 − 2 x − 4
Widać na nim jak funkcja pochodna zmienia znak. z + na − oraz z − na +.
5 lut 08:35
5 lut 08:38
Janek191:
Te zadania są ze szkoły ponadgimnazjalnej, czy ze studiów ?
5 lut 08:39
Lukas:
Janke pomożesz mi w moich postach ?
5 lut 08:41
Janek191:
Nic się nie odzywa, więc pewnie jest w szkole ?
5 lut 08:41
Janek191:
Co za Janke ? Może Jankes
5 lut 08:42
Lukas:
Janek191
5 lut 08:43
Janek191:
5 lut 09:41