relacje
aan: mam zadanie by podac relacje czesciowego porzadku i liniowego porzadku i zaczelam sie
zastanawiac gleboko a jako ze nei ogarniam postanowilam spytac relacja czesciowego porzadku
zawsze jest relacja liniowego porzadku prawa ? bo z denificji:
Relacją częściowego porządku nazywamy relację R ⊂ X2 zwrotną, antysymetryczną i przechodnią.
Relacją liniowego porządku nazywamy relację częściowego porządku, która dodatkowo jest
relacją spójną.
antysymetryczną ⇐⇒ ∀x, y ∈ X: [xRy ∧ yRx =⇒ x = y];
spójną ⇐⇒ ∀x, y ∈ X: [xRy ∨ yRx ∨ x = y]
nie da sie zrobic relacji ktora jest czesciowego porzadku i jednoczesnie niespojna ? czy da sie
?
5 lut 00:58
Qulka: da się
np zbiór wszystkich podzbiorów zbioru liczb rzeczywistych i relacja A⊂B
5 lut 01:03
5 lut 01:18
aan: dzieki wielkie , jeszcze nie rozumiem tych podzbiorow ale powoli cos tam kombinuje
5 lut 01:23
Qulka: bo spójna to każdy musi być w relacji a w podzbiorach są takie że nie są swoimi podzbiorami
bo są rozłączne
5 lut 01:29
aan: To moge to zapisac tak :
¬(1R4) ∨ ¬(4R1) ∨ ¬(1=1)?
5 lut 01:40
aan: i to ze jest antysymetryczna mam zapisac tak :
1R2 ∧2R1 ⇒2=2
czy to wszystko jest zle ?
5 lut 01:43
Qulka: (1R4) ∨ (4R1) ∨ (1=4) spójna
1R2 ∧2R1 ⇒1=2
5 lut 01:49
aan: ale jak to 1=2 to w takim razie nie jest antysymetryczna?
5 lut 01:52
Qulka: jeśli są ze sobą jednocześnie w relacji w dwie strony to znaczy że jest to ten sam element tak
się czyta ten warunek
5 lut 01:53
aan: ok dzieki
5 lut 01:55
Qulka: albo nie jest spełniona koniunkcja albo to jest po prostu to samo czyli sobie równe
5 lut 01:55
aan: dobra a relacja porzadku liniowego to x=y pasuje?
5 lut 09:09