matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dobierając odpowiednie podstawienie, obliczyć całki
Danio:
Dobrywieczór
e
√
x
∫
dx
√
x
√
x
jest w potędze Zastanawiam się co podstawić za t mianownik czy licznik, probowałem to i to ale średnio mi to wychodzi
4 lut 23:36
razor:
t =
√
x
4 lut 23:37
Danio:
1
e
t
to wychodzi mi w takim tazie
∫
2
√
x
t
4 lut 23:48
razor:
nie możesz mieć jednocześnie t i x
e
√
x
1
1
∫
dx = |t =
√
x
, dt =
dx,
dx = 2dt| = ∫2e
t
dt = 2e
√
x
+C
x
2
√
x
√
x
4 lut 23:50
Danio:
aaaaaaaaaaa rozumiem , sprytne
4 lut 23:52
Danio:
Dziekuje Bardzo
4 lut 23:52