pomocy
:): Rzucamy dwiema dziesięciościennymi symetrycznymi kostkami, każda z liczbami odpowidnio
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 na poszczególnych ściankach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
suma liczb jest podzielna przez 7
b) iloczyn otrzymanych liczb jest podzielny przez 15
| | 13 | | 14 | |
w a wychodzi m i |
| , a powino być |
| |
| | 100 | | 100 | |
| | 3 | | 1 | |
w b wychodzi mi |
| , a powinno być |
| |
| | 50 | | 4 | |
Ktoś pomoże
4 lut 23:24
Eta:
A={(0,0)(0,7) (7,0)(7,7)(1,6)(6,1)(2,5)(5,2)(3,4)(4,3)(8,6)(6,8) (9,5)(5,9)}
5 lut 01:06
Godzio:
5 lut 01:07
Godzio:
W a) można było jedno zgubić (najpewniej (0,0) ), ale w b) 19 przypadków ominąć

?
5 lut 01:09
Godzio:
Z 0 mamy 10 przypadków + 9 na odwrót +
(3,5) (5,3)
(6,5) (5,6)
(9,5) (5,9)
= 25
5 lut 01:13
Eta:
B={(00) (01)(02)...... (0,9) −−−− 10
(1,0)(2,0),...............(9,0) −−− 9
(3,5)(5,3)(5,6)(6,5)(9,5)(5,9) −−−− 6
r−m −−−−−−−−−
25
5 lut 01:13
Eta:
Następny ........ "rzucił kostki" ... na łóżko
5 lut 01:18
:): dzięki, zupełnie zapomniałam że 0 też trzeba brać pod uwage...
5 lut 09:43