Liczby zespolone
noki: Policzyć i narysować √−8+8i.
Nie wiem, czy dobrze myślę, poza tym wychodzą straszne równania, które ciężko jest policzyć,
więc chyba coś nie tak.. Proszę o pomoc.
z=√−8+8i
x+iy=√−8+8i / (...)3
x3+3x2iy+3xi2y2+i3y3=−8+8i
Z tego przyrównuję części rzeczywiste po lewej i po prawej i osobno części urojone oraz piszę
trzecie równanie x2+y2=√(−8)2+82.
Czy na pewno tak to ma wyglądać?
4 lut 23:21
Marcin: Po co podnosisz do do trzeciej potęgi?
4 lut 23:23
noki: Ahm, zapomniałam napisać, że to jest pierwiastek trzeciego stopnia, już poprawiam.
4 lut 23:53
noki: 3√−8+8i
z=3√−8+8i
x+iy=3√−8+8i / (...)3
x3+3x2iy+3xi2y2+i3y3=−8+8i
Z tego przyrównuję części rzeczywiste po lewej i po prawej i osobno części urojone oraz piszę
trzecie równanie x2+y2=√(−8)2+82.
4 lut 23:57
Ada: Nie potrzebnie się bawisz.
Zamień na |z|e
(φ+2kπ)/3 i
| | φ+2kπ | |
I znajdź takie kąty dla których |
| < 2π zmieniając k, zaczynając od k=0 (powinny wyjść |
| | 3 | |
3 liczby)
5 lut 00:00