wykaż że
Misaki: wykaz ze jeśli a*b≠ 0 i 1a − 1b=a−b, to a=b lub a*b=−1
kiedy sprowadzę lewą stronę do wspólnego mianownika to i tak nie mogę na nic mądrego co
pomoże w rozwiązaniu zadnia
4 lut 23:10
Ada:
(b−a) = (a−b)ab
0 = (a−b)ab+(a−b)
0 = (a−b)(ab+1)
4 lut 23:16
Misaki: przepraszam może jestem głupi ale mi to nadal nie nasuwa rozwiązania :<
4 lut 23:35
Ada: a−b = 0 lub ab+1 = 0
inaczej nie dostaniesz zera
4 lut 23:38
Misaki: dziękuję
4 lut 23:42
Misaki: tylko nie rozumiem jak z (a−b)ab wyszło ci (ab+1) :v
4 lut 23:44
Ada: a−b = c
0 = cab+c wyciągam c przed nawias 0 = c(ab+1)
4 lut 23:46