Wykaż, że funkcja jest iniekcją
Viv: Jak udowodnić, że f jest iniekcją?
| | π | |
f(x)={ |
| arcsinx dla x∊[0,1] i x dla x∊R\[0,1]} |
| | 2 | |
Wziąłem x
1 i x
2 należące do odpowiednich przedziałów i wyszedłem z tezy f(x
1)=f(x
2)
| π | |
| arcsinx 1=x 2 i jak stąd dojść do tego, że x 1=x 2?  |
| 2 | |
4 lut 23:05
Viv: ?
5 lut 00:35
Godzio:
| | 2 | |
A nie miało być przypadkiem |
| ? |
| | π | |
5 lut 00:48
Viv: | | π | |
tak, miało. dla |
| faktycznie nie jest iniekcja. to jak, Godzio?  |
| | 2 | |
5 lut 00:52
Godzio:
Czy taka metoda da jakiś skutek? Nie.
Co wiemy? Funkcja arcsinx oraz x są funkcjami różnowartościowymi oraz rosnącymi, zatem jeżeli
f(x) będzie ciągła no to mamy, że jest injekcją.
| | π | | π | |
f(0) = |
| * arcsin0 = |
| * 0 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
lim
x→0−f(x) = lim
x→0−x = 0
Stąd f(x) jest ciągła w 0. Analogicznie badamy w 1:
| | π | | 2 | | π | |
f(1) = |
| arcsin1 = |
| * |
| = 1 |
| | 2 | | π | | 2 | |
lim
x→1+f(x) = lim
x→1+x = 1
Stąd mamy, że f(x) jest injekcją
5 lut 00:54
Godzio:
| | π | | 2 | |
I przepisałem z |
| , a rozwiązałem dla |
| , popraw sobie |
| | 2 | | π | |
5 lut 00:55
Godzio:
Funkcja ściśle rosnąca/malejąca i ciągła jest różnowartościowa.
Dowód.
Bez straty ogólności możemy założyć, że funkcja jest ściśle rosnąca i ciągła. Załóżmy nie
wprost, że funkcja nie jest różnowartościowa tzn. Istnieją x1 i x2 różne od siebie takie, że
f(x1) = f(x2). Ponownie bez zmniejszania ogólności możemy założyć, że x1 > x2, ale funkcja
jest rosnąca więc
f(x1) > f(x2), a zatem f(x1) ≠ f(x2) co przeczy założeniu, że f(x1) = f(x2) sprzeczność.
5 lut 01:04
Viv: Ok, dzięki wielkie
5 lut 01:04
Viv: Super, naprawdę wielkie dzięki za potwierdzenie
5 lut 01:06
Godzio:
5 lut 01:06