trójkąt
Kuba: W trójkąt równoramienny, w którym kąt między ramionami ma miarę 120 stopni wpisano okrąg o
promieniu 6. Oblicz pole tego trójkąta.
4 lut 22:45
Bogdan:

Propozycja rozwiązania:
x
√3 = 6 ⇒ x = 2
√3, y = 2x = 4
√3, a + x = 2(6 + y)
| | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| *(a + x)2*sin120o lub P = (2a + x)*6 lub P = a*(a + y) |
| | 2 | |
lub ... (jest jeszcze kilka innych sposobów na obliczenie pola tego trójkąta)
4 lut 23:04
Mila:

AB=a
WΔCOE:
|OC|=4
√3
|CE|=2
√3
h=|CD|=6+4
√3
|DB|=6
√3+12
P
Δ=(6
√3+12)*(6+4
√3)
P
Δ=144+84
√3
==============
4 lut 23:15