skąd z (x-3)(x+1) bierze sie x^2 -2x-3
Ala 97 : Mam pytanie :skąd z (x−3)(x+1) bierze sie x2 −2x−3
Prosze o dokładne wytłumaczenie krok po kroku
4 lut 22:39
Jan: Wymnaża się

(a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd
4 lut 22:42
Jankes: artur szpilka zna kilka myczków spytaj go ...
4 lut 22:42
Ala 97 : Jan wymnożyłam jak radziłeś i nie wyszło...
4 lut 22:47
razor: (x−3)(x+1) = x2+x−3x−3 = x2−2x−3
4 lut 22:48
Ala 97 : Już jakoś opornie idzie staram sie zrozumieć . A poda ktos regułke na literkach ?
4 lut 22:52
Jan: Tak jak ci napisałem, ale musisz pamiętać o znakach. Jeżeli mnożysz ujemny czynnik przez
dodatni, to wynik jest ujemny.
(a−b)(c+d)=ac+ad − bc − bd
jest −bc i −bd, bo "b" jest ujemne.
4 lut 22:59
Ala 97 : No tak późna pora dla mnie i najmniejsze myślenie źle wychodzi. Dziękuję zapamiętam do końca
zycia
4 lut 23:03
Jan: Ale zapamiętaj też to, że jak mnożysz ujemny z ujemnym, to wtedy wychodzi dodatni
4 lut 23:05