Zadanie: Znaleźć równianie prostej przechodzącej przez punkt A(1,0,7), oraz równoległej do płaszczyzny
π: 3x−y+2x−15=0 tak, aby przecinała prostą l: x=1+4t, y=3+2t, z=t.
Jakieś pomysły?
pigor: ..., widzę to tak :
1) π
1: 3(x−1)−1(y−0)+2(z−7)=0 ⇒ 3x−y+2z−17=0 − równanie płaszczyzny
przez punkt
A=(1,0,7) równoległej do danej π.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) B=(x,y,z)=(1+4t,3+2t,t)∊π
1 ⇔ 3(1+4t)−(3+2t)+2t−17=0 ⇔
⇔ 3+12t−3−2t+2t−17=0 ⇔ 12t=17 ⇔
t= 1712 ⇒
⇒
B=1+
173,3+
176,
1712)=
(203,356,1712) −
− punkt przebicia
B prostej l z płaszczyzną π
1, więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) AB= [
173,
356,−
6712]=
112 [68,70,−67] − wektor
kierunkowy szukanej prostej AB,zatem
| x−1 | | y | | z−7 | |
| = |
| = |
| − szukane równanie prostej w postaci |
| 68 | | 70 | | −67 | |
kanonicznej , lub
(x,y,z)= (1+68t,70t,7−67t) − parametrycznej ... i tyle

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. mogłoby to t wyjść ładniejsze, chyba, że ktoś tak "z glowy" (z sufitu)
podał takie , a nie inne dane ; chyba, że coś mam nie tak