Oblicz ile lat...?
misia: Dziadek, babcia i wnuczek mają razem 125 lat. Ile lat ma każde z nich, jeśli dziadek miał 11
razy więcej lat niż wnuczek, a babcia 10 razy więcej niż wnuczek wtedy, kiedy dziadek miał
tyle lat co babcia obecnie?
4 lut 22:34
irena_1:
b− wiek babci
d− wiek dziadka
w− wiek wnuczka
k− różnica wieku dziadka i babci
d=b+k
d+b+w=125
b=11(w−k)
(b−k)=10(w−k)
b−(b−k)=w−k
b−b+k=w−k
w=2k
b=11(2k−k)=11k
d=11k+k=12k
12k+11k+2k=125
25k=125
k=5
d=12*5=60
b=11*5=55
w=2*5=10
5 lut 11:02
misia: dzięki za pomoc
5 lut 13:53