moduły
truskawka: proszę o pomoc:
Rozwiąż algebraicznie układ równań:
|x| + 3|y| = 7
|y| − |x| = 1
to jest połączone klamrą
4 lut 22:31
Mila:
|x| + 3|y| = 7
|y| − |x| = 1⇔|y|=|x|+1 podstawiamy do pierwszego równania
|x|+3*(|x|+1)=7
|x|+3*|x|+3=7
4*|x|=4
|x|=1⇔
x=1 lub x=−1
x=1 to |y|=2⇔
y=2 lub y=−2
(1,2),(1,−2),
x=−1 to |y|=2⇔y=2 lub y=−2
(−1,2),(−1,−2)
4 lut 23:33
pigor: ..., lub dodajesz stronami równania układu
i masz układ równoważny :
4|y|=8 i |x|= |y|−1 ⇔ |y|=2 i |x|=1 ⇔ (y= −2 v y=2) i (x= −1 v x=1) ⇔
⇔
(x,y) ∊ { (1,2), (1,−2), (−1,2), (−1−2) } . ..
4 lut 23:52