Podaj dziedzinę funkcji g.
Patrycja:

Na rysunku przedstawiono wykres fukcji f. Dziedziną funkcji g(x)=f(4−x) jest...?
4 lut 21:50
Eve: dziedzina: rzutujesz na oś Ox: <0,6>
4 lut 21:51
Patrycja: a coś więcej?:( próbowałam różnych przekształceń w różnej kolejności i nie mogę ciągle uzyskać
przedziału <−2;4> − taka jest prawidłowa odpowiedź.
4 lut 21:54
Eve: a widzisz, tam jest f(x)
4 lut 21:56
Patrycja: no dzięki, tyle widzę, ale co z tym?
4 lut 21:59
Eve:
g(0)=f(4)
g(4−6)=g(−2)
4 lut 22:00
Patrycja: mhm, teraz to widzę, dzięki!
4 lut 22:01